Краљевачка фирма Аеро-Еаст-Еуропе, која производи лаке авионе разне намене, продаће Немачкој 27 примерака, у износу уговора око милион и по евра. Такође, фирма ће ускоро добити најсавременији сертификат о квалитету производње, од немачких ваздухопловних власти.

Купци из немачкој истичу да су се определили за краљевачку фирму, која једина у Србији производи авионе те катгорије, због изузетног квалитета тих летилица.

Представници немачких ваздухопловних власти, који бораве у Краљеву, обавили су велики број испитивања чврстоће авиона СИЛА 450 c, а добијени резултати су премашили захтеве и прописе.

 

Власник и директор фирме Аеро-Еаст-Еуропе, по професији пилот, Милорад Матић је изјавио:

“Добијање сертификата за фирму ће значити коначно доказивање квалитета, улазак на нова тржишта и препознавање од свих ваздухопловних власти, јер је то најрестриктивнији сертфикат у целом свету. Са њим су нам отворена врата широм света, и не постоје више препреке за регистрацију наших авиона у било којој земљи. Купују авионе баш од нас, зато што смо сигурно најбољи у Европи по односу цена / квалит. Постоје и бољи авиони, али коштају пет пута више, Авиони СИЛА су двоструко јефтинији у односу на упоредне у земљама ЕУ”

Цена авиона је, према његовим речима, око 50.000 евра у зависности од опреме, GPS, инструмената, врсте елисе, снаге мотора, аутопилота. Углавном се уграђују Ротакс мотори, снаге од 80, 100 и 115 KS у турбо верзији. То су мотори који се производе у Аустрији, по лиценци Бомбардијера. Структура авиона се производи од домаћих материјала, стандарда CrMo 4130.

Карактеристике авиона СИЛА 450 c су:

  • Дужина = 6,60 m
  • Размах крила = 9,40 m
  • Кабина = 1,15 х 1,22 m
  • Маса празног = 290 kg
  • Мах брзина = 200 km/h
  • Истрајност лета = 5,5 h

Информитивна слика, извор 1.извор 2.