Ер Србија купује десет нових авиона Ербасових летелица А320 нео, нове генерације, са испоруком од 2018. до 2020. године, саопштено је на ваздухопловној изложби у Абу Дабију, јавља извештач РТС-а, 19. новембра 2013. године.

Цена авиона на тржишту премашује милијарду долара, али пошто су наручени као део велике наруџбине партнерске компаније Етихад из Абу Дабија, цена ће бити нижа.

Осим тога, Ербас прихвата да се за плаћање искористи и депозит, који је још 1998. године уплаћен за обнову флоте Јата, тадашњег националног авио-превозника.

Са овом куповином се испуњава циљ да Ер Србија постане авио-компанија светске класе и биће прва у региону која има ову, најмодернију ваздушну флоту.

Ознака "нео" показује да је реч о летелицама са новим моторима који троше мање горива, јефтинији су за одржавање, мање загађују ваздух и тиши су од старих типова.

Откако је 2010. годин тај тип авиона представљен на тржишту, наручено је безмало 2.500 примерака, што га чини најпродаванијим авионом у историји модерне авијације.

Ер Србија је већ отворила нову саобраћајну линију са београдског Аеродрома Никола Тесла, до Абу Дабија у Уједињеним Арапским Емиратима. Ускоро се отварају и линије за Бањалуку, Букурешт, Љубљану и Праг.

До јуна 2014. године Ер Србија ће опслуживати 39 дестинација у 30 земаља и понудити 73.000 седишта на више од 670 летова недељно.извор