Душан Бошковић дипл.инж. 

Душан Л. Бошковић (Панчево 28.04.1936. године) је дипломирани машински инжењер, који је свој радни век провео у Фабрици авиона Утва Панчево. Свој радни век је почео као авиомеханичар да би школујући се уз рад направио каријеру од конструктора-сарадника, шефа техничке контроле ваздухопловне производње, руководиоца пројекта, шефа производње и монтаже лаке авијације, управника сервиса ваздухоплова до управника завршне монтаже и испитивање ваздухоплова. После испуњених услова пензионисао се и активно се укључио у рад Удружења за неговање ваздухопловних традиција СрбијеУ Удружење се учлањује 16.03.2009. године а за председника овог удружења је изабран 2011. године. Поред овога члан је аероклуба  "Наша  Крила"- Београд   од  2009. год.

Биографија

Рођен  28.04.1936. год.  у Панчеву. Основну  школу  и  малу  матуру  завршио  је  у  Панчеву 1949. год. Исте године уписујем се у војно-ваздухопловну индустриску школу у Земуну на авиомеханичарски занат коју завршава 1952. год. Од 1952. год до јула месеца 1953. год. ради у аеропланској радионици у Мостару. Исте године јула месеца запошљава се у фабрици авиона Утва у Панчеву. По стицању трогодишњег радног искуства као КВ авиомеханичар даље се школује уз рад и завршава трогодишњу мајсторску школу са одличним успехом и положену ВКВ квалификацију авиомеханичара. У тадашњем систему школства иста се признаје и као средње образовање. По одслужењу војног рока вараћа се у фабрику Утва Панчево од које добија стипендију за даље школовање и уписујем се на студије машинства у Београду. Што редовно, што уз рад факултет је завршио и дипломирао 26.11.1966. године. 

По повратку у редовни радни однос постављен је на место конструктор-сарадник у конструктивном бироу Утве који тада води дпл. инж. Бранислав Николић. На предлог  Б. Николића  постављен  је 1968 год. за шефа техничке контроле ваздухопловне производње у фабрици Утва. Ову дужност је обављао до почетка 1973. год. Исте  године, пошто Утва  добија нове  послове, односно  израду  авиона ОРАО  и  Г-4,  прелази у КБ на увођењу нових алата и опреме за њихову производњу. Већ почеком 1974. год. постављен је на радно место шефа производње и монтаже  лаке  авијације у фабрици Утва (у то време Утва производи авионе У66-В, У-65-привредник, У65С привредник и ради прототип авиона Утва -75). 

Када је Утва добила нови програм у кооперацији са СССР-ом под кодним називом "КРМА" (Лансере за против бродске ракете за ратну морнарицу) постављен је за шефа КБ и одговорног руководиоца овог програма по техничким питањима и сарадњу са РМ и руским партнером. Овај програм је завршен до краја 1980. год. Након тога је постављен на место управника сервиса ваздухоплова свих утвиних производа. Уз вођење службе сервиса, 1982. год. постављен је за управника завршне монтаже и испитивање ваздухоплова. На тим пословима остаје све до одласка у пензију 9.09.1991. године. У том периоду, уз сарадњу са ВТИ-Жарково радио је на модификацији авиона ОРАО утвиног дела производа.  

Када 1988. год. долази до кооперације са Иљушином, добија задатак да преузме руковођење израдом задњег дела трупа модела Иљушин ИЛ-114. Као руководиоц овог утвиног програма борави у институту ЦАГИ у Москви.

Додатне квалификације

  • У периоду руковођења техничком контролом добио је лиценцу за контролу и одржавање ваздухоплова при СУЦВП-у.    
  • Такође има сертификат за одржавање и контролу мотора Лајкоминговог-програма.

 

Полагање венаца на споменик палим пилотима 6.04.1941.  инж. Д. Бошковић отвара промоцији књиге Ч. Крунића

Одликовања и признања


Сребрна спомен плакета
  • Добитник је сребрне спомен плакете за 1976. год. у знак признања за изразит допринос организовању и изградњи војне индустрије СФРЈ и за значајне резултате остварене у развоју и производњи средстава наоружања и војне опреме.
  • У оквиру спортских активности добитник је Дипломе ваздухопловног савеза Војводине за активност на пољу ваздухопловне технике.
  • Добитник је многих захвалница и признања за активности у аероклубовима.

Породица

Оженио се супругом  Олгом  1961. год. са  којом  има  ћерку Јадранку  рођену  1963. год.  Од  ћерке  има  унука  Милоша  рођеног  1990. год.

Види још

Литература

  1. Годишњак српског ваздухопловства 2008-2009., Београд, Аерокомуникације, ISSN 1820-9122 
  2. Branislav Nikolić, Na sopstvenim krilima, Štamparija Topalović, Valjevo,2009., ISBN 978-86-912401-0-3