Емисија "Наш аеропут''

Емисија "Наш аеропут'' (14.11.2017.)

Промоција књиге "Ваздухопловна технологија СФРЈ уочи распада државе"

У понедељак 27.03.2017. године у 12 сати одржаће се у просторијама клуба Ваздухопловног Савеза Србије. Београд, Узун Миркова  4/1 промоција књиге Саве Пустиње Ваздухопловна технологија СФРЈ уочи распада државе. Позивате се да присуствујете овом догађају.

ПВО систем С-500 прометеј

Нови руски ПВО систем С-500 прометеј вероватно ће бити оперативан до краја 2016. године. Реч је о најсавременијем оружју те намене у свету. Министарство одбране Русије тренутно планира да набави и уведе у оперативну употребу пет комплета ових система, који су способни да пресретну и униште балистичке хиперсоничне пројектиле са нуклеарним главама.

С-500 прометеј ће бити способан да истовремено пресреће и уништи десет циљева, са брзином својих ракета од 7 km/s, што је приближно брзини с којом интерконтиналне балистичке ракете са нуклеарним главама улазе у простор атмосфере, када се обрушавају на циљ.

Предпоставља се и да је у плану уништавање и сателита са орбитама на висиби до 200 km.мапа сателитских орбита

Домет ракета, овога система, је 600 km, а плафон лета 200 km.ВИДЕО

Прва поруџбина од пет комплета, планира се да буду уведена у систем ПВО Москве, до 2020. године, у комбинацији са С-400. ИЗВОР

Кина је представила „невидљивог“ ловца Ј-20
Кинески „невидљивог“ ловац Ј-20

Кина је закорачила у производњу „невидљивог“ ловца (смањењене уочљивости) пете генерације, Ј-20. У последњих пет година, од првог појављивања ловца Ј-20, државна ваздухопловна корпорација Ченгду направила је девет прототипова.

Први прототип овог авиона је полетео у 2011. години, а очекује се да ће цели кинески програм „невидљивог“ авиона бити брзо завршен и летелица ће бити оперативна у 2018. години. Американцима је требало 20 година за F-35, а цео програм кошта 400 милијарди долара, што је најскупљи амерички војни пројекат.

Ово је огромна предност развоја кинеских авиона Ј-20 и Ј-31 (летео је први пут у 2012. години) у односу на америчке F-35 и F-22 (који се више не производи), али се и они и даље широко користе у операцијама на Блиском истоку.

Иако је Кина је имала „помоћ“ у припреми развоја својих ловаца (у то се укључује и наводни хакерски напади и крађе пројеката ова два авиона, а нарочито софтвера за F-35). Одлучено је да се наоружају ракетама кратког и дугог домета које могу бити коришћене као универзалне варијанте ваздух-ваздух и ваздух-тло, а да, у будућности, буде и беспилотна летелица.

У блиској будућности Кина, са овим авионима, стиче предност над својим азијским суседима, а држи се и одређени корак степена развоја, у односу на Америку.

Посета Војнотехничком институту, Жарково - Београд

Удужења за неговање ваздухопловних традиција и чланови управног одбора Националног аероклуба „Наша крила“ посетили су Војнотехнички институт у Жаркову, 30. октобра, текуће године. Ову посету је уговорио Председних Друштва г. Душан Бошковић, са директором ВТИ-а пуковником доц. др Зораном Рајићем дипл. инж.

Чланове Друштва, на челу са председником Душаном Бошковићем, примио је директор ВТИ-а пуковник Рајић, заједно са Помоћником директора г. Исаковићем. Директор је пожелео топлу и присну добродошлицу гостима, на чему му се захвалио Председник друштва Бошковић. Институт је гостима учинио част и уважавање реализацијом посете, пријемом и указаном пажњом.

Излагања Директора и његових сарадника, односили су се на упознавање структуре овог и значајног Института, о његовим активностима и резултатима у научноистраживачком и развојном раду. Домаћини су упознали госте са реализацијом развоја авиона „Ласта“, ракетних и других система наоружања и војне опреме. Директор је указао и на неке тешкоће, али и на напоре Института да опреми и побољша рад постојећих лабораторија, као и на проширењу делатности у научноистраживачкој делатности. Институт тренутно ради на више развојних, истраживачких и функционалних задатака.

Говорило се о више пројеката који су у развоју или се припремају да се предају на завршна испитивања, као што су беспилотне летелице „Врабац“ и „Пегаз“, затим школски авион Ласта 75, противоклопни ракетни систем „Бумбар“, модернизовани модуларни систем „Морава“ са инерцијалним навигационим системом који је заштићен од ометања, резултат развоја ВТИ-а. Неки од ових система, из програма развоја Института, приказани су гостима.

Гости су обишли трисонични аеродинамички тунел и имали су прилику да присуствују текућем испитивању. Такође су обишли и лабораторију за статичка испитивања структура летелица. На свим местима спремно и љубазно су домаћини дочекали и предусретљиво објашњавали проблематику из области делатности ВТИ-а. Гости су љубазно и свеобухватно добили одговоре, на сва постављена питања.

Гости, чланови друштва, посебно су почаствовани овим топлим пријемом у ВТИ-у, на чему су веома захвални.

Душан Бошковић

Новембра 2012.