Поводом 100 година српске авијације, одржан је аеромитинг „Батајница 2012“. Ловачко-бомбардерска авијација је демонстрирала борбена дејства. Први пут је приказан домаћи унапређени школски авион Ласта, са летачким програмом. Публици су се представили Јурофајтер тајфун, италијанског ваздухопловства, дански F-16 Фајтинг Фалкон, нава варијанта руског МиГ-29М2, као и њихова акробатска група (акро-група) „Стрижи“.

 

Међународни аеромитинг је званично отворио председник Србије Томислав Николић. На аеромитингу на Аеродрому Батајница учествовали су представници 16 земаља. Једанаест земаља имало је своје летачке тимове, док је пет држава митингу присуствовало на нивоу делегација. Екипе шеснаест држава имале су укупно 27 ваздухоплова са око 200 људи. Делегације су у Батајници имали Аустрија, Бугарска, Данска, Италија, Румунија, Русија, Америка, Словенија, Турска и Француска са својим авионима и хеликоптерима. Делегације су имали Велика Британија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Шведска и Украјина. Из Србије, учествовали су представници 27 ваздухопловних организација са 58 ваздухоплова, док је Војска Србије у програму учествовала са 45 летелица.

Аеромитингу поред председника Николића, присуствовали су и премијер Ивица Дачић, министри у Влади Србије, дипломате, војни изасланици и истакнуте јавне личности. За праћење аеромитинга акредитовано је 538 новинара, а међу њима и 220 из региона и Европе. На Аеродрому Батајница митингу је присуствовало око 200.000 људи. Аеромитинг је организован у оквиру обележавања века српског војног ваздухопловства. Иначе, Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије обележава 24. децембар као дан тог вида Војске Србије, у знак сећања на исти датум 1912. године када је донето решење о формирању Ваздухопловне команде, са седиштем у Нишу. У то време Србија је била једна од 15 држава која је имала војно ваздухопловство.