МиГ-41

Микоиан МиГ-41 је ловац-пресретач, у развоју је у бироу Микојан, а планиран је да у перспективи замени старији МиГ-31. Према руском војном аналитичару Василију Кашину, МиГ-41 сматраће се пројектом 5.++ или шеста генерација?

МиГ-41, који је у разматрању „Микојана“, са радним насловом ПАК ДП (рус. Перспективни авијациони комплекс пресретача дугог долета) је ловац пресретач који ће у перспективи да замени старији али респективни руски авион МиГ-31. Припадаће пројектима 5.++ или шестој генерацији?

Није доступно много информација о овим разматрањима, осим изјаве да је такав авион планиран за развој и тренутно нема званичних детаљнијих података о његовим очекиваним могућностима. Још увек је у футуристичком разматрању шире лепезе идеја могуће концепције. Те идеје се у информацијама појављују и у цртежима могућег предпостављеног изгледа.

Планира се, да првенствено буде пресретач, са наменом спречавања будућих извиђачких авиона Сједињених Држава и Кине, при продору у огромни ваздушни простор Русије. То ће постизати поседовањем велике брзине лета (хипернадзвучне), која се може обезбедити наизменичним радом турбомлазног и надзвучног набојномлазног мотора. Ови мотори ће наизменично погонити авион, сваки у својој области брзина односно одговарајућем делу анвелопе лета авиона.

Цртеж ПАК-ДП (МиГ-41) у лету, једна од варијаната разматрања

У изјави за „Русија тудеј“, генерални директор „Микојана“ Иља Тарашенко је рекао да је то нови пројекат који ће бити способан да постигне брзине које одговарају Маховом броју од 4 – 4,3 (хипернадзвучне). Биће опремљен снажним ласерским оружјем и моћи ће да лети на веома великим надморским висинама, чак и на граници са свемиром. Тарашенко је такође изјавио да се касније може претворити у верзију летелице без пилота.

Очекује се његов почетак серијске производње половином двадесетих година овог века.

Ради се о потпуно новом концепту авиона, његове карактеристике ће бити права авангарда у односу на постојеће авионе, који се тренутно у оперативној употреби. То се пре свега односи на брзину, јер је основни захтев да ПАК ДП (МиГ-41) буде хипернадзвузвучна летелица. Његова пројектована брзина би требала да износи око 4.500 [km/h]. Tо ће му омогућити ефективну борбу са напредним хипернадзвучним пројектилима који ће представљати окосницу ударног ракетног наоружања у предстојећим деценијама. Захваљујући брзом развоју управљачког софтвера, затим густе мреже орбиталних и земаљских система раног откривања и јављања, планира се да овај авион постане и даљински управљана беспилотна летелица.

Поред овога, један од основних задатака је да авион буде отежано уочљив за противничке радаре, као и да буде оспособљен да достиже висине које су тренутно сада незамисливе. Дакле, овај авион ће, по свему судећи, поред пресретања хипернадзвучних пројектила, који долазе из космоса, бити и „убица“ непријатељских сателита који се налазе у земљиној орбити.

Његови главни квалитети ће бити максимална брзина и оперативни борбени радијус, долет и плафон лета. Маневарске способности, које су важне за успостављање превласти у ваздушном простору, нису овде на планираној листи приоритета техничко–тактичких захтева развоја овог авиона.

Уколико се реализује његов развој, овај авион би први пут могао да угледа светло дана у између 2025 - 2026. године. Са овим прелиминарним временским периодом сагласна је струка. Судећи по његовим пројектованим карактеристикама, МиГ-41 (ПАК ДП) биће достојан наследник авиона МиГ-31. По много чему, Миг-41 ће бити најбољи авион којег је људска рука икада направила. Налазиће се у саставу система ПВО где ће заједно са земаљским против-ракетним комплексима „А-235 нудољ“ и „С-500 прометеј“, чинити одбрамбени бедем какав свет још није видео. Како је МиГ-41 специфичан као „убица крстарећих ракета“, вероватно ће и добити надимак „убица сателита и хипернадзвучних ракета“.

Извори

    • С. Пустиња, ЛОВАЧКИ АВИОНИ, Београд, 2018. године, COBISS.SR-ID 264243212, ISBN 978-86-920833-1-0
    •  ""MiG-41: Russia Wants to Build a Super 6th Generation Fighter". Global national interest.
    • "A new MiG-41 aircraft may be developed on the basis of MiG-31 fighter-interceptor" Ru aviation
    • "Russia developing new interceptor aircraft". Russia and India Report class="reference-acce.
    • "Armia-2017: Informacje o MiG-41" (in Polish). Altair Agencja Lotnicza. 25 August 2017.